Betekenis van vlaggen bij karten

Tijdens het karten kom je verschillende vlaggen tegen (zowel fysiek als digitaal). Hieronder probeer ik het voor je uit te leggen zodat je weet wat je moet doen als je een vlag tegen komt.

Kijk voor het karten altijd even naar de regelementen van de kartbaan zodat je zeker weet wat de regels zijn, aangezien die per kartbaan kan verschillen.

Groene vlag

Geen gevaar op de baan. Je mag weer gaan racen op volle snelheid.

Groene vlag kan ook aan het begin van de race of heat gezwaaid worden. Dit houdt dan in dat de race of heat gestart is.

Gele vlag

Wanneer de gele vlag wordt gezwaaid, geeft de marshal een waarschuwing. Dit kan gebeuren als er een ongeluk is gebeurd of als een kart tegen de vangrail is gebotst en de weg blokkeert. Dit betekent ook dat er niet ingehaald mag worden en dat men langzaam moet rijden gedurende de gele vlag.

Dubbele gele vlaggen betekenen normaal gesproken dat er gevaar op de baan is. Ze zijn echter ernstiger dan de enkele gele vlaggen. In plaats van dat één deel van het circuit onder gele vlag staat, betekent een dubbele gele vlag dat het hele circuit onder gele vlag staat.

Dit betekent dat je je kart moet vertragen en dat je nergens op het circuit mag inhalen totdat de groene vlag wordt getoond. Full course yellows worden normaal gezien getoond wanneer er puin of een getroffen kart van het circuit moet worden verwijderd. Door de karts gedurende de hele ronde af te remmen, krijgen de marshals meer tijd om het obstakel van het circuit te verwijderen.

Rode vlag

Wanneer je een rode vlag ziet, moet je onmiddellijk en gecontroleerd jouw kart tot stilstand brengen. Geen enkele kart mag verder rijden als de race is gestopt. Stap niet uit jouw kart tenzij jij de instructie krijgt dat de race definitief is gestopt. Als de rode vlag een tijdelijke stop aangeeft, zal de marshal jou een teken geven om door te gaan, zodra het gevaar is geweken.

Blauwe vlag

Als je deze vlag ziet, betekent dit dat je wordt ingehaald door een snellere coureur en dat je moet wijken. Het beste is om in dit scenario uit de racelijn te gaan, zodat de kart achter je veilig kan inhalen en er geen ongelukken gebeuren. Er is niets mis met ingehaald worden, maar we moeten voorrang geven aan professionelere coureurs, vooral op een drukke kartbaan.

Rood-geel gestreepte vlag

Dit is een van de vlaggen die niet vaak wordt gebruikt in de kartsport. In feite wordt hij ook in geen enkele andere motorsport vaak gezien. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarin je hem ziet, en je moet weten wat hij betekent.

Deze vlag geeft aan de coureurs aan dat de baan voor hen glad is. Dit kan het gevolg zijn van olie op de baan of een andere gladde stof. De vlag kan ook worden gebruikt om aan te geven dat er mogelijk een dier, puin of obstakel op de baan ligt. In veel gevallen wordt dan de gele vlag gebruikt.

Zwarte vlag met oranje cirkel

Beter bekend als de “Meatball” vlag. Wanneer deze vlag samen met jouw startnummer getoond wordt, betekend dit dat je naar de pit-lane moet gaan, wegens ernstige mechanische problemen of een losse carrosserie die een risico vormt voor andere deelnemers.

Zwart-witte vlag

Dit is de waarschuwingsvlag. Als je deze vlag te zien krijgt, betekent dit dat je de regels op de een of andere manier hebt overtreden. Dit kan van alles zijn, van het overschrijden van de baanlimieten tot onsportief gedrag.

In de meeste gevallen krijg je deze vlag drie keer te zien voordat je gestraft of gediskwalificeerd wordt, afhankelijk van de ernst van je acties. In sommige gevallen krijg je deze vlag met je startnummer te zien als je niet erkent dat je hem gezien heeft.

Zwarte vlag

Wanneer je ziet dat de marshal een zwarte vlag naar je zwaait, moet je onmiddellijk stoppen met roekeloos en onveilig rijden. Dit kan je overkomen als je tijdens de race tegen objecten op de baan of andere karts bent gebotst. Krijg je deze vlag te zien, ga dan zo snel als mogelijk (maar ook zo veilig mogelijk!) naar de pit-lane toe. Daar wordt dan verteld waarom je de zwarte vlag hebt gekregen. Het hoeft niet zo te zijn dat je de roekeloos rijdt, het kan ook zijn dat je gordel los zit, of je helm zit niet goed vast. In de meeste gevallen mag je daarna weer de baan op om verder te racen.

In het ergste geval houdt de zwarte vlag in dat je gedisqualificeerd bent in de heat of race en mag je niet meer verder rijden!

Witte vlag

De witte vlag wordt gebruikt om coureurs te laten zien dat ze aan de laatste ronde van de race beginnen. De witte vlag wordt niet bij alle kartbanen gebruikt, maar als je hem ziet, betekent dat gewoon dat de race bijna ten einde is.

Zwart-witte geblokte vlag

De geblokte vlag wordt gebruikt om het einde van een sessie aan te geven. De vlag kan worden gebruikt aan het einde van trainingen, heats, kwalificaties of races.